Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Oorlogen zijn nodig om het eigen volk onder de knoet te houden

In een recente bijdrage aan Covertactionmagazine betoogt John Spritzer dat de Israelische regering al jaren financiële steun gaf aan Hamas. Hamas zou zelfs een creatie zijn van Israël. Hij staaft zijn ver­haal met uitlatingen van o.a. Ehud Olmert, ooit burgemeester van Jeruzalem en minister-president, die er in 2008 geen geheim van maakte dat Hamas elke maand miljoenen shekels ontving. De reden voor de financiële steun zou volgens Netanyahu zijn de Palestijnse Autoriteit en Hamas verdeeld te houden (Jerusalem Post 12 maart 2019).

De werkelijke reden volgens Spritzer is echter dat de “Israelische leiders hebben Hamas nodig om terrorisme te plegen tegen gewone Israëlische Joden om de boeman-vijand maximaal angstaanja­gend te maken”, waardoor de Israëlische bevolking niet tegen haar eigen regering en de rijke elite in Israël in opstand komt. Boze tongen beweren dat Netanyahu wist van het op handen zijn van de Operatie Al-Aqsa-storm van 7 oktober, maar het heeft laten gebeuren om zich te kunnen laten gelden als de grote leider die Israël nodig heeft in tijden van oorlog.

Het verhaal van Spritzer deed me denken aan “De grote mythen van de moderne geschiedenis” van de historicus Jacques Pauwels (EPO, 2019). Theodore Roosevelt (president van 1901-1909) zag uit naar een oorlog omdat het land dringend behoefte had aan een oorlog (p.60). Om de onrust en opstandigheid van het gepeupel de kop in te drukken. In oorlogstijd kan de ‘inefficiënte’ democratie buiten werking worden gezet, kunnen oppositiepartijen worden verboden, het plebs kan onder de wapenenen worden geroepen en aan krijgstucht onderworpen worden en door oorlog te voeren kan het talrijke plebs gede­cimeerd worden.

De adel en de rijke elite hoopten op een oorlog en ijverde ervoor dat die er snel zou komen (p.71) want dat zou het gevaar van een sociale revolutie afwenden. “De adel, de clerus en de burgerij be­groetten de start van de oorlog in de zomer van 1914 dan ook met grote opluchting en geestdrift” (p.73). Het gewone werkvolk was echter ontsteld, maar weigerde helaas niet om zich af te laten afslachten. Ook bij Spritzer is het de stinkend rijke elite in Israël die er alles aan doet om dreiging in stand te houden: Palestijnen en moslims die het op die arme Joden in Israël hebben voorzien..

Het gaat die stinkend rijke elite in Israël, in de VS en Europa natuurlijk niet zomaar om de macht en de natie, daar zijn enorme belangen mee gemoeid. Vooral oliebelangen en wapenindustrie. Oorlogen, zo begrijp ik Pauwels en Spritzer, zijn dus ook nodig om het eigen volk onder de knoet te houden. En om oorlogen te kunnen beginnen en te rechtvaardigen wordt zo nodig eerst terreur tegen de eigen bevolking gecreëerd en gesubsidieerd.

Reacties zijn gesloten.